Güçlü bir Ar-Ge yapılanmasının ve yüksek teknolojili yatırımların gübre sektörü için öneminin farkında olan Toros Tarım, bu alandaki altyapısını sürekli olarak geliştirmektedir. Ar-Ge Merkezimizde yapılan analizlerde, son teknolojilere uygun laboratuvar cihazları ile ulusal ve uluslararası geçerliliğe sahip metotlar (TSE, ASTM, vb.) kullanılmaktadır. Ayrıca üniversitelerden akademik danışmanlık desteği alınmakta olup, analiz işlemleri HPLC, ICP-OES, IC gibi enstrümental analiz cihazları ile gerçekleştirilmektedir.
255 metrekarelik bir alana sahip olan Toros Tarım Ar-Ge Merkezi laboratuvarında güçlü ve rekabetçi araştırma imkânları ile bilim literatürüne evrensel düzeyde katkı sağlayacak çalışmalar yürütülmektedir. Laboratuvar, özellikle gübre, yaprak ve toprak analiz işlemlerinin yapılabileceği bir donanım altyapısına sahiptir. Mikrodalga yakma ünitesi, ICP-OES, IC, toplam azot tayin cihazı, HPLC, santrifüj cihazı, otomatik titratör, KFT rutubet tayin cihazı, Soxhlet ekstraksiyon cihazı, ultra saf su cihazı, UV spektrofotometre, pH metre ve iletkenlik ölçüm cihazı, laboratuvarın sahip olduğu donanımlardan bazılarıdır.
Merkezde geliştirilen yeni ürünlerin bilimsel denemeleri, Mersin Üretim Tesisi bünyesinde yer alan ve Mayıs 2020’de faaliyete geçen Ar-Ge Serası’nda yapılmaktadır. 300 metrekare alanda kurulu olan ve iki farklı sektörden oluşan tam otomasyonlu cam serada birçok projenin bilimsel deneme çalışmaları gerçekleştirilmektedir.
Deneme çalışmalarında, proje kapsamına ve talep için belirlenen koşullara göre toprak tipi, bitki türü, tohum çeşidi, gübre türü ve içeriği, deneme deseni/protokolü, tekerrür sayısı, uygulama sayısı ve şekli, saksı tipi ve hacmi gibi faktörler değişkenlik göstermektedir. Yetiştirme döneminde otomatik sera otomasyon sistemi sayesinde düzenli sıcaklık ve nem ölçümleri alınmakta, sulama periyodu belirlenmektedir.