Tekfen Holding

Adı güvenilirlik, dürüstlük ve kaliteyle özdeşleşmiş bir grup olan Tekfen Holding’in temelleri, üç genç girişimci Feyyaz Berker, Nihat Gökyiğit ve Necati Akçağlılar’ın 1956 yılında ideallerini gerçekleştirmek üzere bir araya gelmesiyle atılmıştır. Sahip olduğu markalar ve pazar gücünün yanı sıra faaliyet gösterdiği her alanda mükemmelliği hedefleyen yaklaşımı ve savunduğu etik değerlerle Türk iş hayatında saygın bir yere sahip olan Grup, günümüzde faaliyetlerini Mühendislik ve Taahhüt, Kimya Sanayi, Tarımsal Üretim, Hizmet ve Yatırım Grupları olmak üzere beş ana başlık altında sürdürmektedir.

Toros Tarım

Temel olarak bitki besin maddesi (gübre) üretimine odaklanan Tekfen Kimya Sanayi Grubu’nun çatı şirketi konumundaki Toros Tarım Sanayi ve Ticaret A.Ş., faaliyetlerini mineral gübrelerin yanı sıra suda eriyebilen özel gübreler ve organik/organomineral gübre konularında sürdürmektedir. Klasik gübrelerde Türkiye’deki toplam kurulu üretim kapasitesinin %38’ini elinde bulunduran Toros Tarım, üretim ve pazar payı itibarıyla sektörünün en büyük kuruluşudur. Şirket, İstanbul Sanayi Odası’nın açıkladığı Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu 2020 listesinde 57’nci sırada yer almaktadır.

Son yıllarda yaptığı Toros Gönen Yenilenebilir Enerji ve Toros Meram Yenilenebilir Enerji yatırımları ile organik atıklardan biyogaz ve enerji üretimine başlayan Toros Tarım, söz konusu yatırımlar yoluyla Türkiye’deki organik ve organomineral gübre pazarının da en önemli oyuncularından biri haline gelmiştir. Toros Tarım, aynı zamanda 2017-2020 yılları arasında kimyasal gübre ihracatında ardı ardına dört kez “İKMİB İhracatın Yıldızları Ödülü”nü kazanmıştır.

Toros Tarım, gübre faaliyetlerine ek olarak Tekfen Holding’in Hizmet Grubu altında toplanan limancılık, serbest bölge işletmeciliği ve akaryakıt işletmeciliği alanlarında da yatırımlara sahiptir.

Toros Tarım Ar-Ge Merkezi

Gıda zincirinin başlangıç noktası olan tarımın gelişmesini çok yönlü bir süreç olarak gören ve kurulduğu günden bu yana bu süreçte etkin rol almayı şirket politikası olarak benimseyen Toros Tarım, sürdürülebilir tarımın en önemli unsurlarından bitki besleme (gübre) alanında ürün portföyünü yeni ürünlerle desteklemeyi ve Türk tarımını teknolojik yeniliklerle tanıştırmayı da ana sorumluluklarından biri olarak görmektedir.

Ülkemizde tarımsal sanayi sektörünün en büyük kuruluşu olan Toros Tarım, Araştırma Planlama ve Koordinasyon Genel Müdür Yardımcılığı yapısı altında, Mersin Üretim Tesisi içinde bitki besleme (gübre) alanında Türkiye’nin ilk Ar-Ge Merkezi’ni kurmuştur. T.C. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından Ağustos 2017’de onaylanan Toros Tarım Ar-Ge Merkezi’nde, sektörün talep ve gereksinimlerini karşılamaya yönelik bilimsel araştırmalar ve ürün geliştirme, mevcut ürünleri iyileştirme ve süreç geliştirme çalışmaları yürütülmektedir.

Ar-Ge Merkezimizde, bitki besleme alanındaki en güncel teknolojilerle verimliliğe katkı yapacak yeni ürünler geliştirilmesine öncelik verilmektedir. Bu amaca yönelik olarak yürütülen formülasyon ve geliştirme faaliyetleri ile Toros Tarım’ın mevcut ürün portföyünün farklı özelliklere sahip ve çiftçinin verimliliğine katkı sağlayacak yeni ürünlerle geliştirilmesi hedeflenmektedir. Aynı zamanda özel gübre çeşitlerinin geliştirilmesi ve ülkemizde imal edilmeyen ürünlerin yerli olarak üretilmesi yönünde çalışmaların yapıldığı Ar-Ge Merkezimizde, mevcut ürünlerin fiziksel ve kimyasal etkinliğinin, mukavemet ve bekleme sürelerinin artırılmasına yönelik çalışmalar da gerçekleştirilmektedir. Üretim süreçlerinin geliştirilmesi, optimizasyonu, üretimde enerji tasarrufu ve çevresel etkilerin azaltılması konuları da Toros Tarım Ar-Ge Merkezi’nin hedefleri arasında yer almaktadır.

Merkezimizde bulunan araştırma laboratuvarı, gübre analizleri başta olmak üzere birçok farklı parametreyi ölçebilecek nitelikte donanıma sahiptir. Geliştirilen yeni ürünlerin bilimsel denemeleri, 2020 yılının ilk yarısında faaliyete geçen Ar-Ge Seramızda yapılmaktadır.

Toros Tarım Ar-Ge Merkezi’nde, belirlenen hedefler kapsamında üniversiteler ile iş birliği yapılmakta ve alanında uzman akademisyenlerle koordineli olarak projeler yürütülmekte, yetkinlik geliştirmeye yönelik eğitim programları düzenlenmektedir.