Toros Tarım Ar-Ge Merkezi’nde, insan sağlığını önemseyen ve çevre odaklı sürdürülebilir projeler geliştirmek; Türkiye ve dünyadaki tarım uygulamalarının modernleştirilmesine ve tarım topraklarının korunmasına yönelik yenilikçi adımlar atmak; benzer hedeflere hizmet eden ulusal ve uluslararası projelere şirket bilgi ve deneyimleri ile destek sağlamak ve yaptığı bilimsel yayınlarla Türkiye’nin dünya literatürüne katkısını artırmak amacıyla üniversitelerle iş birlikleri yapılmaktadır. Ayrıca, ülkemizin 2023 yılı hedefleri kapsamında sanayide ihtiyaç duyulan doktora derecesine sahip nitelikli insan kaynağının sanayi-üniversite iş birliği çerçevesinde yetiştirilmesi, sanayide doktoralı araştırmacı istihdamının teşvik edilmesi ve araştırma altyapısı-sanayi iş birliğinin geliştirilmesi amacıyla TÜBİTAK 2244 projeleri ile TÜBİTAK, TAGEM destekli proje çağrıları kapsamında üniversitelerle katma değeri yüksek proje çalışmaları gerçekleştirilmektedir.

Toros Tarım Ar-Ge Merkezi’nin, TÜBİTAK 1004 Mükemmeliyet Merkezi Destek Programı kapsamında iklim değişikliğine karşı sürdürülebilir tarım teknolojilerinin geliştirilmesine yönelik S-ATP proje başvurusu kabul edilmiştir. 1004 Programı, yükseköğretim kurumları araştırma altyapılarının özel sektör Ar-Ge/Tasarım merkezleri ve kamu Ar- Ge birimleri ile iş birliği yaparak geliştirdikleri ürün/teknolojileri özel sektöre transfer edebilecekleri yüksek teknoloji platformlarının oluşturulmasını hedeflemektedir. Program kapsamındaki destek süresi en fazla 48 aydır. Kabul edilen S-ATP projesi, yeşil mutabakat ve sürdürülebilir iklim eylemleri ekseninde öncül araştırma altyapıları arasında iş birliğinin artırılmasını amaçlamaktadır. İş birliği ortamını sağlayarak nitelikli insan kaynağının yetiştirilmesi, ortak altyapıların kullanılması ve katma değeri yüksek akademik çıktı elde edilmesi projenin hedefleri arasındadır.

Güçlü bir Ar-Ge yapılanmasının ve yüksek teknolojili yatırımların gübre sektörü için öneminin farkında olan Toros Tarım, buna yönelik altyapı çalışmalarına hız kesmeden devam etmektedir. 2020 yılında tamamlanan Ar-Ge Serası yatırımı ile birlikte bilimsel veri tabanlı deneme çalışmaları devam etmektedir. Ar-Ge Merkezi’nde halen aktif olarak toplam 11 proje yürütülmekte olup, 7 proje destek almaya hak kazanmıştır.

Toros Tarım Ar-Ge Merkezi, Avrupa Birliği bünyesinde Ar-Ge ve inovasyonu desteklemek amacıyla kurulan dünyanın en büyük sivil araştırma programı Eramin 2, Horizon 2020, FOSC, Era-Net Cofund, SEA-EU JFS, Horizon Europe ve Belmont Forum kapsamında uluslararası alanda birçok farklı kurum, şirket ve üniversitelerle proje başvuruları ve iş birlikleri gerçekleştirmekte, birçok uluslararası proje önerisine katılım sağlamakta ve projelerde aktif görev almaktadır. Toros Tarım Ar-Ge Merkezi’nin de dahil olduğu SAM Konsorsiyumu uluslararası platformda fonlanmaya hak kazanmış olup, 6 ülke ve 11 farklı kurumla çalışmalar devam etmektedir.

Toros Tarım Ar-Ge Merkezi, aynı zamanda birçok uluslararası akademik yayınla da bitki besleme ve tarım sektörüne katkı sağlamaktadır.