Toros Tarım Ar-Ge Merkezi’nde kimya mühendisliği, ziraat mühendisliği, fizik mühendisliği, moleküler biyoloji ve genetik, kimya ve biyokimya gibi multidisipliner alanlarda yetkin araştırmacı insan kaynağı ile ulusal ve uluslararası ölçekte iş birliklerine dayalı projeler yürütülmekte, aynı zamanda fikri sınai haklar kapsamında patent ve faydalı model çalışmaları yapılmaktadır. Merkezimiz aynı zamanda uluslararası akademik yayın çalışmalarını desteklemekte olup, projeler doğrultusunda bilimsel bir çıktı olarak hazırlanan yayınlar ile dünya literatürüne katkılar sağlanmaktadır.
Ar-Ge Merkezimizde yürütülen projeler arasında T.C. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın 2023 hedeflerine paralel olarak, ülkemiz sanayisinde ihtiyaç duyulan doktora derecesine sahip nitelikli insan kaynağının üniversite-sanayi işbirliği çerçevesinde yetiştirilmesine yönelik TÜBİTAK 2244 projeleri önemli bir yere sahiptir. Merkezimizde ayrıca TÜBİTAK 1501 ve TAGEM destekli ulusal proje çalışmaları da yürütülmektedir. Ar-Ge Merkezimizde yüksek lisans ve doktora derecesine sahip insan kaynağımızın kişisel ve mesleki gelişimlerine yönelik eğitim, konferans ve sempozyum çalışmaları desteklemektedir.
Toros Tarım Ar-Ge Merkezi, uluslararası platformda Belmont Forum tarafından sürdürülebilirlik ve iklim değişikliği konularında desteklenen SAM Consortium’un partnerleri arasında yer almaktadır. Toros Tarım bünyesinde üniversite-sanayi-sektör iş birliğine dayalı olarak başlatılan inovasyon odaklı InoSuit Programı çalışmaları da Ar-Ge Merkezimiz tarafından yürütülmüştür.