Mersin Üniversitesi ve Toros Tarım Ar-Ge Merkezi’nin TÜBİTAK 2244 – Sanayi Doktora Programı kapsamında yürüttüğü “Gübrelerin Üretim Sonrasında Fiziksel Özelliklerinin Korunması Amacıyla Alternatif Kimyasal Ürünlerin Sentezi, Karakterizasyonu ve Proses Optimizasyonu” başlıklı proje, Mersin Teknoloji Transfer Ofisi Bülteni’nin Proje Pazarı Özel Sayısı’nda yer buldu. Projenin yöneticiliğini yapan Mersin Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Kimya Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bahadır Kürşad Körbahti, bültende yer alan röportajda projenin kapsamı ve hedefleri hakkında bilgi verdi.

Gübrenin kalitesinin depolama ve satış aşamalarında da korunmasına yönelik olarak Mersin Üniversitesi ve Toros Tarım Ar-Ge Merkezi iş birliğinde geliştirilen “Gübrelerin Üretim Sonrasında Fiziksel Özelliklerinin Korunması Amacıyla Alternatif Kimyasal Ürünlerin Sentezi, Karakterizasyonu ve Proses Optimizasyonu” adlı proje Prof. Dr. Bahadır Kürşad Körbahti ve Toros Tarım Ar-Ge Merkezi Yöneticisi Didem Tümük yürütücülüğünde devam ediyor. Proje hakkında bilgi veren Prof. Dr. Körbahti, tarımın geleceği adına sürdürülebilirliğin önemine dikkat çekti. Sürdürülebilir tarım alanında gerek Türkiye’de gerek dünya çapında gerçekleştirilen Ar-Ge faaliyetleri ile elde edilen; insan, hayvan ve çevre sağlığına olumsuz etkileri olmayan yöntem ve ürünlerin önem kazandığını söyleyen Körbahti, Türkiye’nin gübre alanında ithalata bağımlılığını azaltmak amacıyla, ülkemizin hammadde potansiyelinin araştırılmasının ve bu potansiyele uygun kaplama ve katkı maddelerinin üretimine yönelik Ar-Ge çalışmalarının teşvik edilmesi gerektiğini belirtti.

“Verimi etkileyen en önemli faktör gübrenin kalitesi”

Mersin Teknoloji Transfer Ofisi Bülteni’nin Proje Pazarı Özel Sayısı’na çalışmalar hakkında bilgi veren Prof. Dr. Bahadır Körbahti, proje ile gübrede yaşanan kekleşme ve tozlaşma sorunu için yeni malzemelerin sentezlenmesinin ve patentli yerli ürünlerin elde edilmesinin amaçlandığını söyledi. Tarımda verimi etkileyen en önemli faktör olan gübrenin kalitesinin temel olarak fiziksel ve kimyasal özellikler ile belirlendiğini vurgulayan Körbahti, kimyasal özellikler tarımsal verim açısından önem taşırken, fiziksel özelliklerin de bozulmaya ve kırılmaya karşı direnç, depolama-elleçleme koşullarında stabil kalma açısından önemli olduğunun altını çizdi. Prof. Dr. Körbahti, gübrenin üretim sonrası depolama ve dağıtım esnasında akıcı kalmasının, tozlaşmaya karşı mukavim olmasının ve normal atmosferik koşullarda açıkta bırakıldığında nem almamasının ürünün uygun fiziksel koşullarda olduğunu gösterdiğini belirtti. Prof. Dr. Körbahti, sözlerine şöyle devam etti:

“Gübrede gerçekleşen kırılmalar, gübrenin dış koşullara karşı mukavemeti ile ilgili olup, bu problemin giderimi için proje kapsamında gübrenin kimyasal yapısına uygun alternatif iç katkı maddelerinin geliştirilmesi hedeflenmektedir. Gübre tanecikleri arasındaki temas ile oluşan topaklanma, hem nem çekme kapasitesi gibi gübrenin kimyasal yapısına hem de sıcaklık, nem ve basınç gibi dış faktörlere bağlıdır. Proje kapsamında alternatif kaplama maddelerinin geliştirilmesi ve bu maddeler için patent alınması ile dış faktörlere bağlı olarak gözlemlenen kekleşme problemine çözüm geliştirilmesini amaçlıyoruz. Ayrıca proje ile çalışmalarda yerli hammadde potansiyelimizin kullanılarak, ülkemizin dışa bağımlılığını azaltmaya yönelik “maksimum fayda, minimum maliyet” bakış açısı ile ulusal imkânlarla üretim yapılması ve endüstriyel uygulamaların geliştirilmesini sağlayacağız.”

Proje ile aynı zamanda gübre sektörüne hizmet edecek doktoralı insan gücü yetiştirileceğini söyleyen Prof. Dr. Körbahti, Toros Tarım Ar-Ge Merkezi’nde istihdam edilebilecek iki Kimya Mühendisi ve bir Kimyager doktora bursiyeri olduğunu kaydetti.

Mersı̇n Teknolojı̇ Transfer Ofı̇sı̇ Bültenı̇’ne linkten ulaşabilirsiniz.